Kolmapäev, 24. juuli 2019
  ID-kaart  |  MobiilID OpenID

» unustasid salasõna?   » registreeru   » reeglid
 
Rss SISUPUU Rss RSS
Avaleht Konsultatsioonid Ideed Seadused
 
Avaleht > Vaata ideed
Toidule kvaliteedimärgid
Marko Nuuma
Sisestatud: 11. mai 2010
Arhiveeritud
Bookmark and Share
Prindi
Saada kutse
  Vaata ideed   Hääletustulemused   Vaata vastuseid   Kommentaarid ()  

IDEE SISU

Kuna inimesed pole reeglina toitumisteadlased ega oska hinnata poes müüdava toidu tervislikkust selle koostisosade järgi (paljusid koostis- ja lisaaineid tavainimene üldse ei tunnegi) , siis oleks tarvilik toidukaup enne müügiletile jõudmist märgistada nö kvaliteedimärkidega. Enne selle märgi saamist toodet turustada ei tohiks!

 KES PEAKS TERVISLIKUST HINDAMA?

Toodete kvaliteedihinnangutega peaks tegelema hakkama pädev sõltumatu institutsioon ministeeriumi alluvuses. Täpsem (parim) lahendus märgisüsteemi korraldamiseks kujuneks arutelude käigus. Tarbija usaldus antud hinnangute (märgiste) kohta on ülimalt oluline!

KUIDAS TERVISLIKKUST HINNATA?

Kuna ma ei ole toitumisspetsialist, siis ma jätaks parima meetodi toidu tervislikkuse hindamiseks oma ala sõltumatute ekspertide määrata. Kindlasti on siinkohal tähtis koht lisaainete sisaldusel, rasvade osakaalul jne. Nagu edaspidi näeme, ei ole niivõrd tähtis toidu tervislikkuse vastavus mingitele teatud (kvaliteedi)standarditele, vaid oluline on hoopis vaadeldava toote tervislikkus võrreldes teiste sarnaste toodetega (tootegrupiga).

KUIDAS TERVISLIKKUSE INFO TARBIJANI VIIA?

Küll aga oleks mul välja pakkuda lahendus, kuidas tervislikkuse info kõige lihtsamini tarbijani viia. Mina kasutaks selleks  võrdlusmeetodit, kus tuuakse välja mitmendal kohal antud toode sarnaste toodete  tootegrupis tervislikkuse seisukohalt on.

Ehk siis nt konkreetset kohukest võrreldakse teiste kohukestega (ja samalaadsete toodetega) jne. Moodustub pingerida, kus iga toode saab oma tervislikkust arvestades vastava järjekorra numbri seal pingereas. Ja need 2 numbrit trükitaksegi kvaliteedimärgisele (pingerea pikkus ja toote koht pingereas).

Nii saab tarbija kohe aru, kas toode asub tervislikkuse seisukohalt sarnaste toodete ees või tagaosas ja ta saab teha pelgalt nende 2 arvu põhjal kiire valiku, kas valib tervislikuma või vähemtervisliku toote.

MÄRGISÜSTEEMI EELISED: 

1) TERVIS PARANEB. Inimesed saavad kergemini ja kiiremini teha teadlikumaid (loe: tervislikumaid) valikuid. 

2) TOIT MUUTUB TERVISLIKUMAKS. Tootjatel ja töötlejatel ei õnnestu enam nii kergelt igasugu sodi inimestele sisse sööta.

3) RIIGI MAINE PARANEB. Riik näitaks märgisüsteemi rakendamisega inimestele, et ta tegelikult ka hoolib nende tervisest, mitte ei lase neile kõike sisse sööta, mida kasumiahned tootjad/töötlejad aga soovivad.  Inimesed saaks hakata solgimüüjaid vältima, kui riik neid aitaks.

4) AJALINE VÕIT. Ostjad ei pea enam tundide viisi poes tohutut kaubavalikut läbi töötama ja imepeenikeses tekstis pakendil olevaid infosilte lugema, et saada aru, mis seal toote sees ikkagi on ja mõelda välja, kuidas see toode võiks tema tervisele mõjuda.

5) TUNGLEMINE POODIDES VÄHENEB. Kui ostja ei pea veetma tunde toodete infosilte uurides, siis saab ta kiiremini oma ostud sooritatud ja väheneb ka poodides tunglemine ja ülerahvastatus.


Märksõnad: toit, tervis, tervislik toitumine
Kategooria: Toiduohutus

Alusta siit!

Registreeru Osale.ee kasutajaks
ning alusta oma riigi aitamist juba
täna!

» Registreeru siin
» Kasutajale
 

Avalehele Osalusveebi haldab Riigikantselei
info@osale.ee

Osalusveeb Konsultatsioonid Ideed beta Seadused